Sigurna sam da su skoro svi čuli za Ted Talk. Ali, za one koje nisu, Ted Talk je kratko predavanje ili prezentacija u kojoj stručnjak, umetnik, naučnik ili osoba koja je ekspert u nekom polju deli svoje ideje, znanje ili iskustva sa publikom. Ova predavanja su kratka, inspirativna, edukativna i često nude nove perspektive ili ideje o različitim temama kao što su tehnologija, umetnost, nauka, obrazovanje itd.

U ovom blog postu ću podeliti sa vama par TED govora koja su mi bila zanimljiva i koja mogu biti korisna drugim umetnicima. Ukoliko znate još Ted predavanja koji su interesantni, slobodno ih podelite u komentarima ispod.

Kako nam slike pomažu?

1. Pronađi priču unutar slike Tracy Chevalier

Tracy Chevalier u ovom Ted govoru priča o dubljem analiziranju slika i cenjenju umetnosti. Govori o tome, da kada posećujemo galerije često se osećamo preplavljeno ogromnim izborom slika, da često žurimo da pregledamo sve slike, i da se tu i tamo nađe par slika koji zagrebu našu pažnju i fokus. 

Neke od slika koje je pomenula; Devojka sa bisernom minđušom – Johannes Vermeer; dečak koji gradi kuću od karata – Jean-Baptiste-Siméon Chardin; i slika anonimnog umetnika.

Savet: umesto samo površno pregledate sve slike, nađite par slika koje vas istinski interesuju i privlače vašu pažnju. Razmislite o priči koja se krije iza slike, šta vam je interesantno kod te slike i o čemu je umetnik razmišljao kada je slikao.

 

2. Šta odrasli mogu da nauče od dece Adora Svitak

Ova epizoda me podseća na poznati citat Pabla Pikasa

“Svako dete je umetnik; problem je ostati umetnik kada odrasteš” 

Andora Svitak kaže da svet treba da priglrli ‘’djetinjasto’’ razmišljanje. Da nas takav način razmišljanja podstiče na nepokolebljiv optimizam. Kada ste čuli neko dete da kaže da nešto ne može? Deca sanjaju, inspirisana su, jako veruju u svoje snove, puni su ideja i ne misle na limitacije. Dok odrasli, kao da su to zaboravili? Imamo dosta da naučimo od dece. Ona sugeriše da snove i težnje dece treba podsticati, a da odrasli treba da imaju volju da nauče nešto od dece, a ne samo da budu u ulozi učitelja.

Savet: Ohrabri svoje ‘’detinjasto’’ razmišljanje i svoje dete ‘’ja’’, umesto što ga držiš sakrivenim negde u tvojoj glavi.

3. Kako je dečak postao umetnik Jarret Krosoczka

Jarret Krosoczka, pisac i ilustrator, deli svoju životnu priču mladog sanjara sklonog pripovedanju i crtanju. Govori o okruženju u njegovom detinjstvu koje je ohrabrivalo kreativnost i maštu, dok društvo danas radi suprotno.

On ukazuje na sve manje prisustvo umetnosti u obrazovnim programima, naglašavajući posledice koje to ima na maštovitost i kreativni kapacitet dece, koji bi inače mogli da služe kao način izražavanja sebe. On zagovara filozofiju autentičnosti u umetničkom izražavanju, podstičući pojedince da stvaraju umetnost u svom jedinstvenom stilu i da poslušaju svoju ličnu viziju u odnosu na mišljenje drugih.„Just do you“.

Savet: Nađite svoju strast i kada je nađete ne ispuštajte je. Identifikujte što vas najsnažnije pokreće i edukujte se o tome kako biste produbili razumijevanje i veštine. Stvorite mrežu kontakata sličnih interesa. Redovno izdvojite vreme za razvijanje svoje strasti, ali ostanite fleksibilni i otvoreni za promenei učenje iz neuspjeha.

4. Prigrli prepreke Phil Hansen

Fil Hansen, umetnik pogođen tremorom, zalaže se za prihvatanje ličnog umetničkog stila koji je u skladu sa vašim jedinstvenim sposobnostima, a ne u skladu sa konvencionalnim standardima. Njegova filozofija naglašava važnost individualnosti u umetnosti, dovodeći u pitanje unapred stvorenu ideju o “ispravnom” pristupu umetnosti koji odražava tehniku drugih.

Prihvatanje ove perspektive transformisalo je svoj pristup stvaranju. Prihvatajući i inkorporirajući svoje tremoreu u svoj proces slikanja, pretvorio je potencijalnu prepreku u karakteristični element svojih slika, dokazujući da ograničenja ne moraju da ometaju umetnička dostignuća.

Savet: Ne uzimajte svoje limitacije kao deo svog identiteta, nemojte se fokusirati na ono što ne možete nego na ono što možete. Ako vam trenutno ne ide mešanje boja, fokusirajte se na tonove, ako vam ne ide crtanje fokusirajte se na oblike koje vidite kada prenosite rad na papir. Prvo treba da budemo ograničeni da bismo bili neograničeni.

5. Da li škole ubijaju kreativnost Ken Robinson

Ovaj Ted govor se dotiče teme koliko se mali značaj pridaje krativnosti u edukacijskom sistemu, i iskreno, slažem se. Ken Robinson govori o tome da je kreativnost isto važna koliko matematika i literatura, da bi trebali dobiti jednaku pažnju i važnost.

On veruje da društvo trenutno obrazuje ljude dalje od njihove kreativnosti fokusirajući se na izbegavanje grešaka, umesto da isprobavaju nove stvari.

Savet: Budite otvoreni ka kritici ali ne dozvolite da to oduzme vašu kreativnost i zaustavi vas u istraživanju. Ako ne grešimo onda ne učimo ništa novo.

Ukoliko vam se svideo ovaj blog post slobodno bacite pogled na moju galeriju blog postova i proverite ostale postove.

Hvala na čitanju.

Nadam se da vam je ovaj post bio koristan, slobodno ga podelite sa ljudima kojima mislite da će se svideti. I ne zaboravite da podelite vaše omiljene Ted Talkove.

Srećno slikanje.

Jovana

Pin It on Pinterest