Tema februarskog blog posta su četkice koje se koriste akrilnom slikanju. U ovom blog postu ćete moći detaljnije da se upoznate sa četkicama, veličinama, nameni, održavanju, saveti pri kupovini itd.

Veoma se dobro sećam svoje prve kupovine četkica za slikanje, kada sam pre 4 godina počela ozbiljno i redovno da slikam. Naišla sam na razne oblike i veličine, namene. U početku nisam baš bila  upoznata za šta koja služi, nego bih ih nasumično koristila po osjećaju. Mislim da je to greška koju pravi većina početnika. Ali kasnije sve to dođe na svoje kroz učenje, svaka četkica ima svoju namenu i sa svakom od njih možete postići određeni ekekat.

Definitivno, ono što vam mogu garantovati jeste da ćete najbolje upoznati četkice kroz praksu, tj. kroz slikanje. A u tome će vam upravo pomoći ovaj blog post.

Počela bih od samog početka. Kvalitet četkica je neizostavan, četkice stvaraju sliku. Ukoliko ste na budžetu, preložila bih da izvojite više novca na kvalitetne četkice, prije nego na boju. Naravno, vi ako možete, izvojite novca za oboje. Ali, mislim da u početku nije obavezno da imate viso kokvalitetne boje, jer na početku učite i eksperimentišete, a i boje koje su visokog kvaliteta koštaju mnooogo jer se prodaju na komad, a ima 8 primarnih boja. Od profesionalnih brendova bih preporučila Golden, Liquitex i Winsor.

Iz svog iskustva, više mi znači da imam dobre četkice, kojima je dlaka kvalitetna, ne ispada i zadržava oblik. Boje se mogu manipulisati raznim medijumima za pigmentaciju itd. Savjetovala bih vam prvo da probate razne tehnike, slikate različite objkekte, razvijete osjećaj pa tek onda, kroz godinu ili dve pređete na neke ozbiljnije brendove.

Na tržištu su dostupne četkice za sve vrste boja pa tako i za akrilne boje. Slikari koji se bave akrilnim slikanjem koriste sintetičke četke, jer one zadržavaju svoj oblik u vodi (dok su u posudi sa vodom). Zašto ih drže u vodi? Zato što na taj način sprečavaju da se boja osuš i skoreni u četki, a samim tim i da četka ne postane neupotrebljiva. Bitno je da četku dobro očistite i osušite nakon korišćenja. Četke sa prirodnom dlakom su podložne da izgube svoj oblik ukoliko ih ostavite u posudi sa vodom, upravo zato što je dlaka mekana. Takve četke su najkvalitetnije, ali se ne smiju ostavljati u vodi.

Četkice u akrilnom slikanju

OBLICI

Što se tiče oblika, ovde se radi o vašem ličnom izboru, vašem stilu, tehnici itd. Uvek je dobra ideja znati šta imamo od opcija, da bistmo najbolje odabrali četkice koje će nam biti najkorisnije u slikanju. U akrilnom slikanju postoji 8 glavnih oblika. Svaka četkica je drugačije namene, tehnike i nivo detalja.

Četkice u akrilnom slikanju

Za detaljnije informacije pre kupovine, posjetite ovaj link. Ovu sliku možete i iskopirati, pa se uvek podsetiti.

Imamo 2 glavna oblika:

  1. Pravougaone i ravne četkice
  2. Okrugle i šiljate

Ravne četkice

Ravne četkice su odlične za guste, konstantne i duge poteze ili tanke linije. Vrh je ravan i odličan za ravne linije i sitne detalje. Radi svog ravnog i fleksibilnog vrha mogu u sebi držati mnogo boje. Možete ih koristiti za puteve, ograde, zgrade i još mnogo toga.

Četkice u akrilnom slikanju

Ugaone četkice

Ove četke su rezane pod uglom gde je jedna strana duža od druge. Odlične su za fine i oštre završetke.

Četkice u akrilnom slikanju

Kratke četkice

Kratka ravna četkica je četkica sa kratkim vlaknima korisna za kontrolisane kratke poteze.

Četkice u akrilnom slikanju

Lepeza četkica

Široku četkicu koristi većina slikara iz posebnog razloga, što je čini posebnom četkicom. Lepeza četkicu možete koristiti za drveće, lišće, dodajući teksturu, travnate stene, talase, travu i još mnogo toga. Veoma je korisna u slikanju pejzaža i može se koristiti na mnogo načina. Moja omiljena.

Lepeza cetkica

Filbert četkice

Filbert četkica je mešavina ravnog i okruglog. Ima pravougaoni oblik ravne četkice, ali dolaze do tačke poput okrugle četkice. Ona je za višenamensku upotrebu. Ova četkica vam omogućava mešanje i dobra je za rad bez upiranja. Odlična je za slikanje portreta i za nežne detalje. Nju skoro najviše koristim.

Četkice u akrilnom slikanju

Okrugle četkice

Ova četkica ima dugačak suženi kraj, sa debelim početkom. Veoma su svestrane i mogu se koristiti za duge, smele poteze i odlične su za detalje.

Četkice u akrilnom slikanju

Tanke četkice za sitne detalje

Tanke četkice se najbolje koriste za fine detalje. Možete da ih koristite za akrilne boje, a čak i mastilo. Odlične su za stvaranje veoma tankih linija. Imaju isti dugački suženi kraj sa velikim početkom kao okrugla četkica. Odlične su za udove drveća, oštrice fine trave, potpise, udaljene ptice koje lete, dlake, krzno i još mnogo toga.

Četkice u akrilnom slikanju

VELIČINE

Veličine četkica se razlikuju prema tipovima, tako da nisu industrijski standardi za sve četkice. Tanke četkice za sitne detalje nikada neće biti 10cm, a ravna četkica nikada neće biti 00. Marke četkica takođe imaju tendenciju da se malo razlikuju, pa iako na četkica postoje brojevi, ipak morate prvo biti upoznati sa različitim vrstama i brendovima četkica.

Četkice u akrilnom slikanju

Što se tiče veličine, četkice možete gledati iz male, srednje i velike perspektive. Rekla bih da biste trebali koristiti najveću četkicu sa kojom se osećate ugodno, a za detalje najmanju četkicu sa kojom se osećate ugodno.

Sve se svodi na to kako želite da izgledaju vaše slike. Ako na primer idete za realizmom, pitanje je da li želite da vaše slike izgledaju realnije izbliza ili iz daleka.

Takođe, primetićete da neke četkice za akril imaju kratke drške, dok druge imaju dugačke drške. Četkice sa dužim drškama korisne su za štafelajni rad kada želite da slikate iz daljine koja vam omogućava da odjednom vidite ceo rad. Preporučujem da držite četkicu negde do sredine drške jer tako imate najveću kontrolu pokreta.

TIPOVI DLAKE ČETKICA

Tip dlakle od koje je napravljena četkica je obično određuje medij za koji je četkica pogodna. Iako postoje samo dva oblika dlake, a to su životinjska dlaka i sintetička, ne mješajte različite vrste dlake koje ne odgovaraju svakom medijumu.

Četkice u akrilnom slikanju

Primeri:

  • Slikanje uljanim bojama je grublje, dlaka je zategnutija i zahtijeva dlaku koja je otporna.
  • Dlaka za akrilno slikanje mogu biti mnogo finije jer nisu tako oštre.
  • Vodene boje trebaju dlaku koje su mekše i koje mogu sadržati puno vode.

Četkice od životinjske dlake su često skuplje i nanose boju na način koji za sintetičku četkicu nije moguć. Međutim, sintetičke četkice su kreirane da bi bile u nekoj konkurenciji četkicama za životinjsku dlaku.

Napravila sam spisak i opis pojedinačnih vrsta dlake za osnovno razumevanje.

Dlaka od jazavca: Popularnija je za slikanje sa uljanim bojama jer je dlaka najčešće najdeblja na vrhu četkice i tanja oko trbuha. Takve četkice su savršene za široke i opšte radove.

Dlaka od svinje: Jedna od popularnijih četkica za slikanje sa uljem. Ekonomična, kruta i elastična. Dlaka svinje radi većinu teškog posla, jer su dlake svinje krute i izdržljive. Možda nisu pogodne za neke sitnije detalje, ali sjajna sveukupna četkica za rad.

Dlaka od mongoosa: Ova četkica se može koristiti i za slikanje uljem i akrilom, a dlake su elastične i čvrste.

Dlaka od samura: Ove četkice su obično izuzetno fine, elastične i sadrže puno vode što ih čini savršenim za akvarele. Mogu se koristiti za fino slikanje uljem, kao i za akrilne boje, što ih čini vrlo svestranim. Četkica od samura zapravo nije napravljena od dlake samura. Zapravo je napravljena od repa samura, vrsta koja je iz porodice lasica koje se nalaze u severoistočnoj Kini i Sibiru.

Dlaka od veverice: Ova četkica je zaista za medije sa malim otporom. Vevericine dlake su vrlo mekane i radi toga su veoma savitljive, zbog nedostatka otpora. Ova četka je pogodna za vodene boje i mastilo.

Sintetika: Ovo je najsvestranija i najekonomičnija opcija za bilo koji medij za slikanje. Obično su proizvodili ove četkice kombinujući sintetičke i životinjske dlake. Međutim, postoje neke sintetičke četkice koje su vrlo jeftine i nisu izdržljive i brzo gube oblik. Zbog toga morate biti vrlo oprezni kada ih kupujete za umjetničku upotrebu.

Iz ličnog iskustva, pokušavam da mešam četkice kao i tehnike slikanja i stila. Eksperimentišite i iznenadićete se šta sve možete dobiti. Umetnost nije striktna i ograničena.

 

BRENDOVI

Postoji mnogo različitih brendova, a neki su vrlo skupi, tako da kupovina delimično zavisi od vašeg budžeta. Lično koristim Statovac i Lukas četkice.

Pre nego što odlučite da kupite online, prvo biste možda želeli da uđete u prodavnicu umjetničkih materijala kako biste svaku četkicu osetili u sopstvenim rukama. Možete testirati četkicu pritiskajući je na ravnu površinu, gledajući da se četkica ne savija preblizu vijka (metalni deo koji ih drži na mjestu). Proverite da li četkice zadržavaju oblik i uverite se da između vlakana i ferule nema praznine, gde bi se boja mogla nakupiti.

Možete uštedeti nešto novca kupujući četkice za domaćinstvo koje ćete koristiti za premazivanje ili nanošenje vrlo velikih slojeva boje. Za početak bih vam savetovala da kupujete jeftinije četkice, osrednjeg kvaliteta.

 

ODRŽAVANJE ČETKICA

Kada slikate akrilnim bojama, četkicu je moguće uništiti za samo nekoliko minuta, doslovno 5 (ako se boja osuši pre nego što se četkica opere), ali uz odgovarajuću negu četkica može da vam traje godinama. Neke četkice su skupe, što znači da treba voditi računa o njima.

Na tržištu možemo pronaći dosta sapuna i gelova koji su namjenjeni za održavanje, a i za četkice u kojima se boja skorenila, i na taj način spasiti uništene četkice. Ja lično koristim deterdžent/sapun i malo tople vode, radi odličan posao. Takođe, koristim nitro razređivač za čišćenje četkica koje su totalno ukočene radi osušene boje.

Takođe je važno odlagati četkice pravilno, neka vam drška uvek bude okrenuta na dole. Na taj način vaše četkice će ostati oštre i zadržaće oblik.

Da li ste uživali u današnjem blog postu?

Ovo je osnovni uvod za četkice koje se primenjuju u akrilnom slikanju. Gledaje na sliku kao na pizzle, svaka četkica ima svoju namenu i može da vam pomogne da naslikate određeni element sa slike, i kada sve to spojite, vaša slika je kompletirana tj. završena. Nekad mi neka slika nije uspela jer sam koristila pogrešnu četkicu, samo to nisam znala tada.

Hvala na čitanju!

Hvala što ste izdvojili vreme za čitanje ovog blog posta. Cenim to! Slobodno ga podijelite sa prijateljima. Ako želite još slikarskih savjeta, nastavite da pratite blog i prijavite se na newsletter.

Uživajte u slikanju!

Fotografije četkica su preuzete sa https://www.artsupplies.co.uk/

Pin It on Pinterest