Statistika govori da 90% našeg vremena u životu provedemo u zatvorenom prostoru, što je 70% od toga u sopstvenom domu.

Zašto ne bismo tih 70% vremena pretvorili u vreme koje ćemo provesti u kvalitetnom prostoru u kome se osećamo kao u raju?

Šta za mene znači dom? Za mene dom znači ne jednu, već mnogo stvari. Dom je mesto koje je puno ljubavi, smeha, sreće, mesto u kome se dešavaju najlepše uspomene. Estetski govoreći, dom je mesto koje je opremljeno po našem ukusu, mesto u kom se osećamo sigurno, u kome uživamo i u kome volimo biti, mesto u kojem se razvijamo, mesto koje budi prijatna osećanja. Dom je naše malo srećno gnezdo.

Dom znači ugodno, srećno mesto gde možete živeti, smejati se i učiti. Kad ga pogledate spolja, dom je samo kuća. Zgrada. Možda dvorište. Ali iznutra je to mnogo više od drveta i cigle.

Izreka „Dom je tamo gde je srce“ govori sve.

Umetnost i slika su tajni začin koji može ulepšati atmosferu Vašeg doma, a može je čak i potpuno izmeniti. Pomoću umetnosti, Vaš dom može postati prava mala oaza. Možda je umetnost poslednja puzla koja nedostaje Vašem domu? Prava slika može staviti potpuno novi pečat za Vaš dom i ostvariti potpuno novu atmosferu. Slika može da postigne dosta toga, u zavisnosti šta Vam je cilj i kakavu atmosferu želite da stvorite. Slika može da od doma napravi da dom izgleda luksuzno, moderno, tradicionalno, minimalistično, sa atmosferom romantizma ili viktorijanskog doba?

Kako onda izabrati pravu sliku?

 

1. Budite inspirisani slikom

Prvo pravilo je da se ne stresirate oko potrage. Dajte sebi vremena da pronađete ono što želite i što Vam se sviđa. Potraga treba da bude jedno lepo iskustvo i proces u kome ćete se zabaviti, ipak nije li poenta života to?

Par pitanja i odgovora na njih će vas dobližiti onome što tražite:

  • Kakvu emociju želite da probudite odgovarajućom slikom?
  • Kakav umetnički stil Vam se sviđa?
  • Da li ta slika treba da sadrži određenu paletu boja koja Vam se sviđa?
  • Kakvog su dizajna Vaš namešaj i ostali elementi koje već posedujete?

Dekorisanje doma sa umetničkim slikama je lakše nego ikada. Možete potražiti umetnika u lokalnoj zajednici ili na društvenim mrežama, posetiti galerije i odabrati sliku koja je kao stvorena za Vas.

S toga, verujte svom osećaju i nemojte se opterećivati trendovima. Kada nađete TU sliku znaćete po osećaju, jer nećete moći da je izbacite iz glave.

Slika kao inspiracija

2. Enterijer vašeg doma neka vam bude vodič

Neka dizajn Vašeg doma bude glavi vodič i smernica. Možda ne znate koji je dizajn tačno, ali mislim da to nije ni problem s obzirom koliko napisanih blog postova ima na tu temu. Kada odgonetnete stil, on će diktirati kakvu sliku možete da potražite.

Neka Vam smernice budu boje koje se nalaze u Vašem domu, nameštaj, slike koje već posedujete, boje, atmosfera itd. Recimo, ukoliko imate dom koji je Skandinavskog dizajna, prema tom stilu možete tražiti sliku. Kod Skandinavskog dizajna dominira funkcionalnost, jednostavnost, ručni rad, drvo i prirodni materijali, koža, staklo, tekstil itd. Možete kombinvati boje kao što su forest green, burnt orange, dusty pink, pale blue, bela i crna. Najčešće se radi kombinacija sive, crne, bele i materijala od drveta. Kao što je prikazano na ovoj slici. Jednostavno je i minimalistički.

Skandinavski dizajn

Uz kombinacije nameštaja, materijala i boja možete dobiti takve kombinacije koje će učiti da se divite svom domu svaki put kada ga ugledate.

Zato uvek počnite od dizajna enterijera vašeg doma, jer će vam to olakšati i ubrzati potragu za slikom vaših snova. I imajte na umu da ne morate pratiti trendove slepo, već uređivati prema Vašem ukusu.

Enterijer doma kao vodic

3. Odredite ključnu tačku

Svaka prostorija treba ključnu tačku. Kada uđete u Vašu dnevnu sobu, šta je prvo što primetite? Ključnu tačku sobe. To može biti tepih, slika, veliki komad nameštaja, kamin.

Slika je odličan materijal za ključnu tačku. Kao i divna ručno rađena komoda. Ključna tačka je obično jedna od dve u dnevnoj sobi, a može biti i zapanjujuće osvetljenje. Kod vas to možda može biti velika saksija sa Dracenom.

Poenta saveta: Vaša soba treba da ima samo jednu do dve ključne tačke. Ukoliko ih već imate, odaberite umetnost koja je manjih dimenzija. Ako još uvek nemate ključnu tačku (a soba se oseća pomalo prazno ili dosadno), onda znate da za svoj dom možete odabrati umetnost koja deluje vizuelno upečatljivije. S toga, imate dosta prostora za igranje i eksperimentisanje.

Inače, ne mislim da umetnost mora biti malih dimenzija. Veličina je zaista bitna kada je umetnost u pitanju, i to me dovodi do sledeće tačke.

Primjer kljucne tacke

4. Veličina slike je ključna

Jedna od najčešćih stvari oko koje se moji kupci premišljaju je dimenzija slike. Uvek sam tu da priskočim u pomoć i pomognem im da dođu do rešenja. Kombinacija veliki prazni zid + mala slika nije baš najbolji odabir. Ili ogroman zid sa tri male slike, na ogromnoj daljini. Znam da je veća slika prilično skuplja, ali vredi uloženog novca i prostora koji je vaša mala oaza.

Biranje veličine slike za Vaš dom ne mora da bude teško, i može se pretvoriti u jedno zanimljivo iskustvo. Ukoliko imate nekih nedoumica oko dimenzija slike možete mi pisati na moj email art@jovanalipovac.com gde ću vam besplatno dati savet i pomoći vam da rešite vaš kreativni ”problem”. Mislim da slika nikada ne može biti prevelika.

Par saveta koji nude rešenje:

  • Slika treba da se prostire na gotovo celoj širini uzglavlja kreveta
  • Takođe bi trebalo da ima skoro celu širinu kredenca ili trpezarijskog stola
  • Ako se nalazi na području bez nameštaja ispod, trebalo bi da zauzme veliku količinu tog zida
  • Pogledajte slike u ovom postu koje vam pokazuju kako umetnost zauzima prostor prema veličini.

Zlatno pravilo pre kupovine: uvek izmerite krevet, kredenc ili sto pre kupovine umetničkih dela. Uvek idite u prodavnicu naoružani merama i neka Vas ne pokoleba pogrešan komad.

Velicina slike je kljucna

5. Naručite personalizovanu sliku

Naručivanje slike po narudžbi je odličan način da dobijete tačno ono što volite i što Vam se sviđa. Kada birate umetnika, uverite se da ima iskustva u rađenju slika po naružbi. Pošto sam i sama naslikala preko 50 slika, veoma sam svesna svojih sposobnosti i veoma dobro znam šta mogu šta ne. Jedna bitna stavka, ne tražite od umetnika da se previše udalji od svog stila i ne pokušavajte da ih previše kontrolišete. Jer je to odličan recept za umetničku katastrofu.

Obavezno jasno navedite svoja očekivanja pre početka rada kako ne biste bili razočarani. Potrudite se da budete što jasniji u objašnjavaju onoga što želite, uzmite vremena koliko vam treba da odlučite šta biste želeli i dajte vremena svom umetniku.

Personalizovana slika

6. Uramiti ili ne uramiti sliku?

Ova stavka zavisi od vašeg ukusa i preferencija.

Često se čini da okvir poboljšava umetničko delo. Kada se s pravom uokviri, slika će dobiti punu pažnju dok visi na zidu. Omotaće sliku i sakriti nepotrebne dodatke kao što su spajalice, ekseri i kapljice boje. Oni su sastavni deo slike. Okviri takođe daju slikama čvršći kvalitet i dodatnu vrednost umetničkom delu. Većina ramova su sama po sebi umetnička dela. Slici dodaju vizuelnu lepotu, osim što umetničko delo štite od prirodnih elemenata poput prašine, toplote, insekata i svetlosti koji mogu biti štetni za Vašu sliku. Zbog toga se slike u okvirima prodaju više u poređenju sa umetničkim delima bez okvira. Uramljena slika na odgovarajući način može da izgleda luksuzno i doprinese da slika izgleda skupo.

S druge strane, uramljene slike imaju svoje nedostatke. Kad god umetničko delo bude uokvireno, nećete moći videti poteze čekice. Ovaj neuredan, ali lep ishod umetnici često ostavljaju kako bi omogućili gledaocima da uvide njegov tok rada. Uokvirivanje slike treba uraditi na odgovarajući način, jer ako ne, okvir će samo pokvariti ceo koncept umetničkog dela ili će možda odvratiti pažnju od slike.

Međutim, ako je vaš cilj zadržati sliku dugo vremena i učiniti je komplementarnom sa ostalim unutrašnjim ukrasima, onda je vreme da potražite najbolje okvire i najprofesionalnije usluge uokvirivanja. Okvir može apsolutno poboljšati umetničko delo samo ako su izabrani najbolji okviri. Morate da postanete svesni tehnika uokvirivanja kako biste imali dobro uokvirenu sliku.

P.S sliku možete uramiti, ali bez stakla preko.

Reč upozorenja kada se radi o uramljenim slikama: razmislite o svetlosti koja ulazi u sobu kada je reč o umetnosti iza stakla. Često ste u sobi preplavljenoj svetlošću, odsjaj stakla može biti toliko sjajan da jedva vidite šta je iza njega.

Uramljivanje slike

Da li ste uživali u ovom blog postu?

Ako imate dodatnih pitanja o tome kako odabrati sliku za svoj dom, pišite mi na moj email art@jovanalipovac.com.

Ako želite da dobijate obaveštenja o narednim postovima koji će se ticati umetnosti, galerija, poznatih svetskih umetnika, i raznih saveta kako da slikate, pridružite se mojoj email listi. Bićete prvi koji će saznati specijalne ponude koje imam za Vas.

 

Hvala na čitanju!

Hvala što ste izdvojili vreme za čitanje ovog blog posta. Cenim to! Slobodno ga podelite sa prijateljima. Ako želite još slikarskih saveta, nastavite da pratite blog i prijavite se na newsletter.

Uživajte u umetnosti i srećna potraga!

Pin It on Pinterest