Pre 4 godine kada sam počinjala sa slikanjem, kao amater koji je to radio samo iz hobija, koristila sam samo akrilne boje. Kako mi je bilo sve zanimljivije slikati, želela sam malo da istražim i vidim kako mogu da se poboljšam u slikanju, ubrzam neke procese, vidim gde pravim greške.

Istražujući na Internetu videla sam da postoji dosta opcija, počev od alata, četkica, medijuma, tehnika, brendova, pojmova itd. Iskreno, osećala sam se preplavljeno informacijama i nisam znala odakle početi. Ukucam jedan pojam, i taman naučim šta je to i čemu služi, kad eto ga drugi, i tako u krug.

U ovom blog postu ću vam navesti i objasniti medijume koji se mogu koristiti u akrilnom slikanju. Cilj mi je da vam olakšam upoznavanje sa raznim medijumima i uštedim vreme. Upoznavajući medijume koji su nam dostupni i njihovom primenom, vaše slikanje će postati lakše i efikasnije.

Danas na tržištu imamo veliki broj medijuma, različite namene i brendova, koji su dostupni umetnicima. Da li stvarno trebamo sve te medijume? Neke da, a neke i ne.

Medijume delimo na medijume u obliku tečnosti i u obliku gela. Klasifikujemo ih u medijume koje koristimo u početnoj fazi slikanja (pre nanošenja boje), medijume koje koristimo u samom procesu i završne medijume (kada je slika već gotova).

Akrilne boje spadaju u svestrane boje koje se mogu koristit na više načina, kao vodene boje ili se mogu nanositi u slojevima. Jedna od prednosti akrilnih boja je to što imamo široki spektar aditiva i medijum kojima možemo začiniti naše slikanje, menjajući samo svojstvo boje i upotrebljavajući je na više načina.

Medijumi koje koristimo u početnoj fazi slikanja

Prajmer – (engl. gesso) prajmer je medijum koji se koristi pre samog početka slikanja i koristi se za pripremanje platna pre nego što nanesemo boju, da ne bi došlo do cepanja, prevelikog i prebrzog upijanja boje.

Pre nanošenja boje, na platno nanosimo sloj prajmera. Kada se radi o slikanju, prajmer je jako važna i neizostavna stvar jer ako izostavite prajmer vaša platno će upijati svu boju, biće uništeno, a boja će vremenom istruliti. A da ne pominjem da će vam sav trud da nešto naslikate i budete zadovoljni pasti u vodu.

Prajmer možete pronaći u beloj i crnoj boji. Takođe, prajmer možete pomešati sa bojom u zavisnosti od boje pozadine vaše slike.

U art shopovima možete pronaći platna koja su već pripremljena i spremna za korišćenje. Platna koja ja koristim su već pripremljena, ali takođe dodam prajmer radi same površine platna koja kada slikate ostavlja male rupice koje nisu zahvaćene bojom kada je nanesete.

Prajmer omogućava da površina bude glatka i boja je raspoređena na celoj površini. Da li će vam prajmer trebati zavisi od boje koju koristite i od površine. Ukoliko radite na površini na koju ćete nanositi boju u slojevima, prajmer je neizostavan, ali ukoliko slikate u tankim slojevima kao sa vodenim bojama, prajmer nije potreban.

Najprostije objašnjeno, prajmer je medijum na koji će se boja zalepiti i ostati na mestu. Po mom mišljenju, prajmer je najbolji prijatelj vašeg platna. Za dodatnu glatkoću, ukoliko slikate portret ili bilo koji rad gde je potrebno da platno bude glatko, dodajte jedan sloj prajmera i sačekaje da se skroz osuši.

Kada se prajmer osuši pređite šmirglom, dodajte sloj prajmera i pređite još jednom sa šmirglom dok ne dobijete taj glatki efekat na platnu.

Medijumi koji se koriste u završnoj fazi slikanja

Završni lak – (engl. varnish) završni lak je neizostavni medijum koji je bitan iz 4 razloga.

Štiti sliku od UV zračenja i izbleđivanja, pogotovo ako radite sa drečavijim i fluorescentnijim bojama. Održavaće boju čistom i biće barijera između boje i svih stvari koje dolaze od spolja kao što su prljavština i prašina. Ukoliko se to desi, a platno je već zaštićeno, pređite vlažnom krpom i vaše platno je spremno da sija. To će vam smanjiti brige da li ćete oštetiti platno pri regularnom čišćenju od prašine, verujte mi. Sledeći razlog je da će povezati sve medijume koje ste koristili na platnu, na primer boju i medijum za blendovanje. Svi medijumi će biti zajedno povezani i imaće isti ”glossy” efekat. Četvrti i jednako bitan razlog je da će posle završnog laka boja biti više upadljivija, vibrantnija.

Imamo 3 varijante završnog laka:
• Mat
• Glossy
• Satenski sjaj

Završni lak biramo prema tome koji će se lak najviše slagati uz našu sliku i koji efekat želimo da ostvarimo. Na primer, na tamijim slikama bolje će stojati sjajni lak, dok bi mat lak takvoj površini dao zamagljeni ili zaleđeni efekat. Da biste mat površini vratili svežinu, iskoristite sjajni lak.

Lak u spreju ili bočici?

Kod slika koje su glatke i ravne, možete da se odlučite za bilo koju varijantu. Ukoliko ima reljefa i neravnina najbolja solucija bi bila lak u spreju jer će pokriti sve delove slike, neravnije i slojeve boje.

Kod lakiranja sa četkom lak nanositi u dugim pokretima levo desno bez vraćanja na prethodne delove koje ste već prelakirali. Ukoliko ste izostavili neki deo, sačekajte da se lak osuši pa ponovo nanesite lak. Kada lakirate sliku obezbedite čistu površinu, prostoriju bez prašine i promaje da vam se prljavština ne bi zalepila za sliku.

Pre korišćenja laka u spreju važno je da sprej energično promućkate pre svakog korišćenja, držite distancu najmanje 30cm, da sliku postavite pod uglom od 60-70% (ni horizontalno ni vertikalno) da biste lakše kontrolisali prskanje i da ne biste naneli debeli sloj. Uvek je bolje nanositi manje slojeva, pa graditi postepeno deblji. Redovno čistiti rupicu na kapici spreja jer se lak osuši i ne možete adekvatno nasprejati sliku ili lak izlazi u vidu kapljica.

Otklonivi ili neotklonivi lak?

Kod otklonivog laka, postoje rastvarači koji vam omogućavaju da skinete već nanešeni lak. Kod otklonivog laka je bitno da pre nanošenja nanesete izolacioni sloj, tako da taj sloj bude između boje i laka. Samim tim, slika se neće oštetiti tokom skidanja laka. Ovo ima prednost zato što lak može da ostane zauvek, a ukoliko boja počne da izgleda staro, možete skinuti stari sloj laka i dodati novi, i slika će opet izgledati nova i sveža.

Medijumi koji se koriste u fazi nastajanja slike

Napokon, došli smo do poslednjeg dela, medijumi koji se koriste u fazi dok je slika u procesu nastajanja ili medijumi sa efektom.

Postoje 4 vrste medijuma koji se mogu koristiti u procesu slikanja.

• Aditivi (oni zapravo nisu medijumi ali su povezani sa njima)
• Tečni medijumi (povećavaju tečnost boje)
• Gel medijumi (povećavaju gustinu boje)
• Medijumi sa efektom (dodaci koje možete primeniti u slikanju i dobiti tečniju boju, teksturu i ostale efekte koje ne biste mogli bez ovih medijuma)

Tečni medijumi – Tečni medijum daje efekat vašoj boji da bude transparentnija i lakša za blendanje.

Može se direktno naneti na platno na kome se nalazi boja i onda izblendati četkicom, ili se direktno naneti na paletu sa bojama i izmešati pre nanošenja na platno.

Jedan od odličnih trikova je da stavite malo medijuma na prst, naneste na platno i izblendate prstom, na mesto gde imate vidni prelaz. Pogotovo je korisno ako se radi o boji koja se već osušila i želite dodati novi sloj.

Gel medijumi – Gel medijumi su medijumi koji se mogu koristiti na više načina. Koriste se kao izolacioni sloj i ne ostavlja tragove četkice. Razblažuje se vodom.

Soft gel možete razblažiti sa malo vode, naneti ga na celo platno i pustiti da se osuši. Površina će biti ravna, bez tragova četkice. Soft gel je dobar za postizanje efekta transparentnosti boje i mekoće, pogotovo ukoliko koristite heavy body paint (boja koja ima viskoznost i gustinu).

Takođe je dobar ukoliko koristite soft body paint gde želite da vam sloj boje bude još tanji i produženiji (pomešate soft gel sa bojom i time produžite boju, boja će biti transparentnija).

Heavy gel je gel sa istom teksturom i gustinom kao heavy body paint. Pomoću njega boja dobija na teksturi i može se nanositi paletnim nožem u debelim slojevima.

Efekt medijumi – Efekt medijumi su medijumi koji mogu biti pomešani sa nekim drugim elementima kao što su pesak, staklo itd. plus gel medijum. Ovaj medijum je odličan za postizanje teksture i dodavanja reljefa na platnu.

Aditivi – Aditivi nisu mediji.

Ukoliko ste malo istraživali, možda ste imali priliku da naiđete na usporivač sušenja (engl. retarder). On usporava proces sušenja vaše boje i može se pomešati sa bojom na paleti ili platnu. Aditivi su vaš najbolji saveznik u akrilnom slikanju.

Jako je korisno, a takođe umesto toga možete koristiti vodu iz bočice za prskanje. Prsnete malo na platno ili boju koja se nalazi na platnu/paleti, time ćete dobiti sličan efekat kao sa usporivačem sušenja.

Jedna od vrsta aditiva koja se primenjuje u slikanju je razređivač (engl. acrylic flow release/wetting agent). On pomaže da boja bude tečnija i da se lakše razvlači po platnu. Kada boju razredite sa razređivačem ona neće izgubiti sjaj kao sa vodom.

Pogodan je za tečno slikarstvo (engl. art pouring/fluid art). Medijume možete dodavati u neograničenoj količini, ali aditive ne.

Aditivi funkcionišu tako što promene hemijsku teksturu boje. Na poleđini pakovanja možete pročitati kolika je dozvoljena količina aditiva.

Ukoliko preterate, doćiće do hemijskog disbalansa boje, što može izazvati pucanje boje, polovično sušenje itd. Pratite upute na bočici! Da biste izbegli kasnije probleme, aditive možete pomešati sa medijumom i time sprečiti buduće muke.

Na kraju, preostalo mi je da vam dam još par brzih trikova:
• Medijum uvek dodajte/mešajte nakon što ste pomešali boje.
• Ne mešajte uljane medijume sa akrilnim medijumima jer nisu kompatabilni.
• Neki brendovi govore da se njihovi medijumi mogu koristiti umesto završnog laka. Ja bih vam preporučila da koristite zaštitni lak.
• Kada se radi o medijumima, nema neke razlike između brendova (za razliku od boja) jer većina medijuma i aditiva imaju istu hemijsku formulu.

Da li ste uživali u današnjem blog postu?

Najbolji način da se upoznate sa akrilnim medijima jeste da ih stvarno počnete koristiti. Vremenom kroz vežbu ćete postati vešti, a rezultati će biti i više nego odlični. Dajte sebi na maštu pa probajte da kombinujete, nikada ne znate šta može da ispadne. Možda baš TA slika bude glavna prekretnica da pronađete svoj umetnički stil.

Hvala na čitanju!

Hvala što ste izdvojili vreme za čitanje ovog blog posta. Cenim to! Slobodno ga podelite sa prijateljima. Ako želite još slikarskih saveta, nastavite da pratite blog i prijavite se na newsletter.

Uživajte u slikanju!

Foto izvor: https://www.goldenpaints.com/

Pin It on Pinterest