Vinsent van Gog je jedan od najpoznatijih i najuticajnijih umetnika svih vremena, sigurna sam da ste čuli za njega ili bar videli jednu od njegovih slika. Ali, ako niste, to nije problem. Dozvolite da vas upoznam sa nekoliko činjenica o ovom poznatom i veličanstvenom slikaru.

Legendarni holandski slikar, Vinsent van Gog, jedan je od najpoznatijih umetnika svih vremena. Njegovi suncokreti su upečatljivi kao i njegovo odsečeno uho, a ipak, tokom Van Gogovog života bio je prilično nepoznat i smatrao je sebe neuspehom.

Rođen je u selu Groot-Zundert, Holandija, 30. marta 1853. godine, rođen je u religioznoj porodici višeg-srednjeg sloja. Volio je slikati pejzaže, mrtvu prirodu, portrete i skice svojim živopisnim bojama. Dok je stvarao prekrasne i jedinstvene umetničke radove, borio se sa depresijom i ostalim mentalnim bolestima. Popularne priče o njegovom tragičnom životu uključuju holivudski biopski film Vincente Minnelli “Lust for Life” (1956) sa Kirkom Douglasom i čudotvornim “Vincent and Theo” (1990) Roberta Altmana u glavnoj ulozi Tima Rotha.

Uprkos tome što je smatrao sebe neuspehom, danas se Vinsentove slike prodaju za stotine miliona dolara. Postoje činjenice o njegovom životu i radu koje bi vas još mogle iznenaditi.

1. Počeo je slikati u 27-oj godini života

Vinsent je počeo slikati sa 27 godina. On je živi dokaz da možemo učiniti bilo šta ako želimo i da nikada nije kasno da sledimo naše snove i ambicije. Ubio je iluziju da, da bismo bili uspešni i dobri u bilo kojoj veštini, trebamo vežbati od malih nogu. Počeo je sa slikanjem nakon što je posle neuspešne karijere izbačen iz porodične kuće. Bio je suviše siromašan da bi kupio set boja za slikanje, pa ih je dobio od svog brata Tea. Vinsentov brat Teo je pomagao Vinsentu finansijski duže od decenije.

Vincent Van Goghov autoportret kao slikara 1887-1888

2. Za svoj celi život prodao je samo jednu sliku

Gorka istina o njegovoj umetničkoj karijeri je da je tokom života prodao samo jednu sliku. 1888. naslikao je uljanim bojama crvene vinograde u blizini Airesa u Francuskoj. Slika je izložena na izložbi “Less plaintiff “ u Briselu i prodata 1890. godine. Sliku je kupila Anna Bach. Anna je bila Vinsentova koleginica slikarka, prijateljica i kolekcionarka umetnosti. Sliku je kupila za 400 franaka, današnja vrednost bi bila 1000$. Nakon toga, slika je otišla ruskom kolekcionaru Sergeju Ščukinu. Danas se slika nalazi u Muzeju likovnih umetnosti Pushkin u Moskvi.

Vincent Van Goghova prva prodana slika Crveni vinograd, 1888

3. Patio je od više mentalnih bolesti

Zbog svog stanja i života poznat je kao simbol tuge i arhitip izmučenog umetnika. Njegovi problem su bili veći od obične depresije. Savremeni psihijatri zaključuju, proučavajući njegov život, da je Vinsent Van Gog oboleo od višestrukih bolesti, uključujući šizofreniju, sifilis, hipergrafiju, maničnu depresiju, epilepsiju temporalnih režnjeva, Geschvind-ov sindrom. Mnogi takođe veruju da je Van Gog bio autističan. Došli su do zaključka da je bio autističan jer je kao dete bio nekomunikativan i nespretan.

Priča o vremenu njegovog boravka u bolnici

4. Prvi selfi kralj

Van Gogh je naslikao 43 autoportreta. Jedna od teorija zašto je slikao sebe toliko je da je bio previše siromašan da bi platio modela ili zbog nedostatka komunikacije sa ljudima. Čak i traženje od prijatelja da mu poziraju bilo je veliki izazov za njega. Postoji priča o njemu kada je u svoju kuću primio trudnicu po imenu Seon Hornik, i njenu bebu. Oni su napravili kompromis. Pružio joj je dom i hranu a zauzvrat ona je bila njegov model. Radio je s njom celu zimu. Ona je bila prostitutka, ali i ljubav njegovog života. Nakon rođenja njenog drugog deteta život je postao finansijski težak i napustio ju je posle 18 meseci zajedničkog života. Vinsent je tokom života imao mnogo ljubavnica, ali Seon je bila njegova jedina ljubav.

5. Priča o slici “Zvezdana noć”

Vinsent van Gog naslikao je svoje slavno umetničko delo “Zvezdana noć” 1889. Godine, dok je bio na psihijatriji Saint-Paul-de-Mausole, u blizini Saint-Remi-de-Provence. Njegov život tokom hospitalizacije bio je dobar. Imao je mnogo slobode, više od ostalih pacijenata. Njegove privilegije bile su da može napustiti bolničko imanje, dozvoljeno mu je da slika, čita i povlači se u svoju sobu. Takođe, imao je toliko sreće da je imao vlastiti studio u bolnici. Dok je bio u bolnici, dijagnostikovani su mu epileptični napadi – činilo se da mu se zdravlje malo oporavilo. Počeo je da pati od halucinacija i samoubilačkih misli dok je tonuo u depresiju. Prema njegovom mentalnom stanju, bilo je dosta promena u njegovom radu. Ponovo je počeo da koristi tamnije boje, kao što je to činio na početku karijere. “Zvezdna noć” je odličan primer te smene. Iako je ova slika najčešće povezana sa Vinsentom van Gogom, on nije bio zadovoljan sa njom.

Zvezdana noć, jun 1889

6. Napisao je preko 800 pisama

Njegov život je dokumentovan kroz mnoga pisma koja je napisao. Vinsent van Gog počeo je pisati pisma svom bratu Teu 1862. godine. Sveukupno je svom bratu poslao 600 pisama. Obično bi napisao jedno pismo svakih 10 dana i slao ga bratu i sve tako do kraja života. Pisma između Vinsenta i njegovog brata nam govore priču o Vinsentovim teorijama, životu i umetnosti. Teo je čuvao sva pisma koja je dobio od Vinsenta, a Vinsent je zadržao nekoliko pisama koja je dobio od svog brata. Nakon što su obojica preminula, Teova udovica Johanna sastavila je i uredila pisma. Pisma su objavljena 1914. Poslednje pismo je pronađeno na Vinsentovim grudima nakon što je 27.07.1890 godine počinio samoubistvo. Pismo je bilo namenjeno njegovom bratu.
Osim brata, pisao je prijateljima Polu Gauguinu, Emileu Bernardu i mnogim drugima. Postoji više od 800 pisama koje je napisao. Ova pisma su najbolji izvor koji može opisati Vinsentov život i koji vam može pomoći da zakoračite u njegov svet. Takođe, ova pisma su najopsežniji izvor informacija o njegovom životu.

7. Postoji sumnja da nije izvršio samoubistvo

Istina koja je svetu poznata je da je Vinsent Van Gog sebi oduzeo život kao rezultat svog mentalnog zdravlja. Sumnja se da rane od pištolja nisu bile nanete od strane Vinsenta. Istorija nam govori da se slavni umetnik upucao u stomak dok je bio u polju i da je hodao nekoliko kilometara nazad do mesta gdje je odsedao da bi tamo umro. Neki biografi smatraju da je Goga upucao tinejdžer koji ga je često zadirkivao. Rekli su da je Gog zbog svog mentalnog stanja to smatrao uslugom i odlučio da umre od svojih povreda, umjesto da zatraži pomoć. Takođe, činjenica je da pištolj iz kog je upucan nikada nije pronađen.

Dok sam istraživala materijal za ovu blog post temu, bilo mi je izuzetno mučno da slušam o teškim momentima u njegovom životu. Sve je tako crno belo. Mnogo nepravde i bola. Ne mogu da verujem da jedna duša može da prođe kroz toliko patnje. Najstrašnije od svega mi je što je on kao umetnik toliko kvalitetan, danas se smatra jednim od najboljih umetnika ikad, a toliko je osuđivao sebe i nipodištavao svoj rad i na taj način bio sam sebi prepreka. Danas je toliko poznat i cenjen, a to nikada neće saznati. Ono što definitivno možemo da naučimo iz njegovog iskustva je da nikada nije kasno početi nešto novo i biti odličan u tome.

Da li ste uživali u ovim činjenicama?

Nadam se da ste danas naučili nešto novo o ovom poznatom umetniku i da ste uživali u ovom blog postu. Ukoliko i vi znate neke zanimljive činjenice o Vinsentu ili želite da vidite još ovakvih blog postova, podelite ih u komentaru ispod.

Još nekoliko izvora ukoliko želite da saznate više o Vinsentu:
Najpoznatije slike Vinsenta van Goga
Vinsentova online galerija
PDF pisma
Scena iz Doctor Who-a
Virtuelna tura kroz Vinsentov muzej u Amsterdamu

HVALA NA ČITANJU!

Hvala što ste izdvojili vreme za čitanje ovog blog posta. Cenim to! Slobodno ga podelite sa prijateljima. Ako želite još slikarskih saveta, pridružite mi se na jovanalipovac.com

Uživajte u slikanju!

Pin It on Pinterest