Akrilna boja je svestran medijum koji vole umetnici svih nivoa i veština.

Poznavanje boja je umeće koje je neophodno i uči se kroz vježbanje, a kada to naučimo naše slike će izgledati živopisnije, realističnije i izdvajaće se iz mase. Svet boja je više od 3 osnovne boje (kadnijum svetlo žuta, kadmijum svetlo crvena i ultramarin plava). One su nam glavni saveznik i pomažu nam da kreiramo ostale živopisne boje. To ćete naučiti pomoću ovog blog posta.

Na prvu, miješanje boja može izgledati malo zastrašujuće, ali verujte mi sve se to da naučiti. Preporučila bih vam da na to gledate kao na uzbudljivu avanturu.

Znam da može biti frustrirajuće dok pronađete BAŠ TU nijansu za jabuku koju oslikavate. Želite da vaša slika okeana ima više od 2 nijanse plave. Ali, mješajući plavu sa žutom i bijelom, i nijansama zelene to je moguće postići. A možemo ubaciti i crvenu, pa napraviti ljubičastu. To je sve što se može naći u realnom životu.

Prvo, važno je razumeti točak boja. Točak boja je vizuelni prikaz primarnih, sekundarnih i tercijalnih boja.

U ovom blog postu ćemo pokriti osnove teorije boja, objasniti uobičajene termine vezane za boje, takođe ću vam otkriti brojne savete i trikove za mešanje akrilne boje.

Vodič za mešanje akrilnih boja

Kada uđete u radnju koja prodaje slikarski materijal postoje stotine različitih boja boja koje možete izabrati. Međutim, kvalitetne boje su skupe, tako da verovatno ne biste želeli odmah da počnete sa njima odmah. Predlažem Pebeo, Cadence, Le France, Professional i sve ostale. Te boje se kreću od 1,80 do 7,00 eura.  Kada naučite da miješate sopstvene boje ne samo da će vam to uštedeti mnogo novca, već će vam dati veći izbor boja za svoj rad.

Kada mešate boje, važno je da koristite paletu ili tacnu za mešanje kako biste svoje boje držali odvojeno. Takođe možete koristiti plastične ili staklene palete, plastične tanjire. Kako ja radim je da uzmem plastični poslužavnik, posložim sloj ubrus papira da pokrije celu površinu, pospem vode i na vrh stavim masni papir za pečenje. Na tome mešam boju i na taj način boja ostaje vlažna i ne suši se brzo, kao kada biste slikali na tacni ili staklu. Boju isto možete pošpricati vodom da produžite rok vlažnosti. Boja može da traje tako danima i ne zaboravite da ulivate vodu da bi ubrus ostao vlažan, a samim tim i boja.

Jedna od najvažnijih stvari koje treba imati na umu kada miešate boje je da uvek počnete sa malom količinom boje. Akrilna boja se brzo suši, tako da je lako dodati još boje ako je potrebno, ali je mnogo teže posvietliti boju nakon što se pomeša. Kada mešate boje, možete koristiti paletni nož ili četku da spojite boje.

Počnimo od termina koji će biti korisni kasnije:

Primarne boje: Primarne boje su crvena, plava i žuta. Koje kada se pomešaju dobijemo ostale boje.

Pro savet koji će vam pomoći da podignete veštinu mešanja boja na viši nivo: kupujte samo primarne boje u tubi, a sve ostale boje mešajte sami. Ne da će vam ovo pomoći da se uveštite i dobijete željene nijanse, već ćete imati i lepše boje, a to znači lepše slike.

Sekundarne boje: Sve boje koje se dobiju miješanjem primarnih boja zovemo sekundarne boje. To su narandžasta (mešanje crvene i žute), ljubičasta (mešanje crvene i plave) i zelena (mešanje žute i plave).

How to photograph your artworks like a pro 1

Tercijarne boje: Boje koje se dobiju mešanjem primarne i sekundarne boje. To su narandžastocrvena, žutonarandžasta, žutozelena, plavozelena, plavoljubičasta i crvenoljubičasta.

Komplementarne boje: Komplementarna boja boje se formira mešanjem druge dve osnovne boje i nalazi se na suprotnoj strani kruga boja. Crvena je komplementarna zelenoj, koja je mešavina plave i žute. Drugi komplementarni parovi su plava-narandžasta i žuta-ljubičasta.

How to photograph your artworks like a pro 1

Koja bela boja je potrebna?

Nemojte misliti da bela ispada iz igre. Biće nam potrebna i bela. Titanijum bela ili cink bijela?

Titanijum bela je neprozirna, svetla i čak pokriva tamne boje (crna, ljubičasta, tamno plava itd.), i biće vam potrebna u nekoliko slojeva da prekrijete tamnu boju. Cink bijela – bela koju korisimo za mešanje svetlijih boja, je providna bela koja ne pokriva osnovne boje. Ako želite da posvetlite boje uz zadržavanje providnosti, izaberite cink belu.

Mešanje akrilnih boja

Za mešanje boja koristićemo 2 vrste žute, crvene i plave.

Zelena:

  • Limun žuta + zeleno-plava = svetla vibrantna zelena
  • Naranžasto žuta + ultramarin plava = veoma tamno zelena

Bilo koja druga kombinacija plave i žute = suptilna zelena

Narandžasta:

  • Narandžasto-crvena + narandžasto-žuta = vibrantna narandžasta
  • Grimizno crvena + limun žuta = tamnija, suptilna narandžasta

Ljubičasta:

  • Ultramarin plava + grimizno crvena = svetlo ljubičasta
  • Zeleno-plava + grimizna crvena = tamnije ljubičasta
  • Zeleno-plava + narandžasto-crvena = sivkasto ljubičasta, korisna za senke

Da biste sačuvali sebi vreme možete napraviti ovakav popis boja kao ovde.

How to photograph your artworks like a pro 1

Recimo da hocemo da hoćete da dobijete zelenu. Mešate žutu i plavu, zar ne? Imate razne nijanse plave i žute. Koju odabrati?

To zavisi od vrste zelene boje koju želite da napravite. Za maslinasto zelenu možete koristiti toplu žutu, žuti oker i toplu plavu kao što je ultramarin. Obe ove boje sadrže nešto crvene. Stoga, kada koristite toplu žutu i toplu plavu da napravite zelenu, u mešavini će biti i malo crvene.

Crvena je boja komplementarna zelenoj jer su suprotnosti na krugu boja. Kada pomešate crvenu i zelenu zajedno dobijate braon. Shodno tome, kada pomešate toplu žutu i toplu plavu, na kraju ćete dobiti braonkastu (ili toplu) zelenu poput masline.

Pogledajmo hladne boje. Ako koristite hladnu žutu i hladnu plavu za mešanje zelene, ona će biti više plavkasto zelena, kao što možete videti u okeanu. Zelena koja je bliža plavoj od žute je hladno zelena.

Kada koristite hladnu plavu sa toplom žutom, ili obrnuto, možete dobiti još jedan niz različitih zelenih između toplog i hladnog. Stoga, ako imate plave i žute boje u toplim i hladnim nijansama, možete napraviti gotovo bilo koju zelenu koju želite.

Kako dobiti sivu, crnu i braon?

Neutralne boje poput sive i smeđe nastaju mešanjem svih tri primarne boje zajedno ili mešanjem jedne boje sa njenom komplementarnom bojom. To znači da mešate žutu sa ljubičastom, plavu sa narandžastom ili crvenu sa zelenom. Dobićete različite nijanse sive i smeđe, zavisno od toga koje komplementarne boje mešate. Takođe možete napraviti crnu boju mešanjem komplementarnih boja, ali je važno koje boje koristite.

Boje koje možete mešati da dobijete crnu – burnt sienna i ultramarin plava, ili phtalo zelena i napthol krimson.

Postoji mnogo načina za pravljenje crne boje, ali uvek će naginjati malo prema jednoj od primarnih boja. Crnu boju koju treba da izaberete zavisiće od drugih boja u vašoj slici.

 

Kako mešati boje koje su senke na slici?

Vodič za mešanje akrilnih boja

Kada mešate komplementarne boje zajedno i stavili ste više jedne boje od druge, dobijate ublaženu verziju dominantne boje. Upravo ovu ublaženu verziju boje treba da koristite kada nanosite senke na svoje slike. Na primer, ako slikate crvenu jabuku na žutom stolu, a svetlo dolazi kroz prozor, trebalo bi da pomešate malo zelene boje sa crvenom bojom jabuke i koristite to za senku na objektu. Da biste naslikali senku koju jabuka baca na sto, trebalo bi da pomešate malo ljubičaste boje sa žutom bojom koju ste koristili za sto.

Da ublažite boju, treba dodati malo njene komplementarne boje. Količina dodate komplementarne boje zavisiće od toga koliko snažnu senku želite. Za tamnije senke, trebalo bi dodati malo više komplementarne boje.

Kod senke belih predmeta  koristim veoma blagu verziju one boje koja daje najbolji kontrast sa okolnom površinom. Najčešće, boja senke koju koristim za bele objekte biće plava ili ljubičasta. Na primer sneg – svetlo plava.

 

Trik koji je meni pomogao:

Započnite tako što ćete obojiti mali kvadratić svake od tri primarne boje na papir, crvene, žute i plave. Na dnu stranice oslikajte kvadratić svake od sekundarnih boja, zelene, ljubičaste i narandžaste. Svaka sekundarna boja trebalo bi da bude direktno ispod svoje komplementarne primarne boje.

Zatim možete ponovo početi sa vrha stranice sa bilo kojom od primarnih boja, na primer sa crvenom, i dodati malo zelene. Obojite kvadratić mešane boje direktno ispod crvene boje na vrhu. Zatim dodajte još malo zelene u mešavinu i obojite još jedan kvadratić ispod prethodnog.

Ponavljajte ovaj proces dok ne dođete do sredine stranice, gde želite da se dve boje približno izjednače u mešavini. Tada možete početi sa dna stranice, počevši od zelene boje, i dodati malo crvene svaki put kada se penjete prema vrhu.

Ponovite ovaj proces sa plavom i žutom bojom, i sada imate tablicu sa svim različitim bojama senki, sivim i smeđim nijansama koje možete sami napraviti.

Klip gde ce vam biti jasnije možete pogledati ovde.

Kako da akrilna boja bude vibrantna?

Koristite titanijum belu preko tamnih boja, pustite da se osuši i zatim pređite svetlom bojom preko bele.

 

 Kako posvetliti boju?

Za posvetljivanje toplih boja koristi se topla boja baf (nazvane neizbeljeni titanijum, titanijum baf ili baf titanijum). Ove boje posvetljuju boju dok zadržavaju toplotu originalne boje. Bela boja posvetljuje boju, ali istovremeno je i hladi, što nam nekada nije cilj.

 

Zaključak

Preporučujem da imate kraj sebe najmanje jednu toplu i jednu hladnu nijansu svake osnovne boje.

Mešanje komplementarnih boja će umanjiti bilo koju boju, pa možete stvoriti smeđe, sive, crne ili bilo koju senku.

Znanje da li vaše boje imaju toplu ili hladnu nijansu pomoći će vam da odlučite koje boje koristiti za miješanje.

Tablica boja može biti korisna za prepoznavanje osnovnih, sekundarnih, tercijarnih i komplementarnih boja.

Mešanje akrilne boje je process koji zahteva eksperimentsanje kroz slikanje. Videćete da ćete kroz svaku sliku napredovati i da ćete svaki put nešto novo naučiti. Ove boje mogu biti pogodne i za početnike i za profesionalce.

Učenje kako da mešate akrilnu boju štedi nam vreme, novac i verovatno nevolje koje ćete imati kroz slikanje. Može biti frustrirajuće nekada, ali uvek bude korisno jer nas tera da budemo kreativni. Poboljšava našu kreativnost i daje nam više slobode da se igramo bojama.

Najbolji savet koji vam mogu dati je da ne dozvolite da vas pravila ograniče i da ostanete kreativni.

Nadam se da su vam ovi saveti bili korisni i da će vam pomoći da uštedite vreme i novac. Znajte da vam nisu potrebne zasebne tube boja kada znate da mešate svoje boje.

Ako želite više besplatnih saveta prijavite se na moj newsletter art@jovanalipovac.com

Hvala na čitanju!

Hvala što ste izdvojili vreme za čitanje ovog blog posta. Cenim to! Slobodno ga podelite sa prijateljima. Ako želite još slikarskih saveta, nastavite da pratite blog i prijavite se na newsletter.

Uživajte u umetnosti i srećno slikanje!

Pin It on Pinterest