Recimo da ste završili svoju sliku. Rad od par sati (a verovatno i dana) je gotov. Vredilo je! Oko vas je nered kao i uobičajeno. Povukli ste poslednji potez četkice i spremni ste da je odložite sa strane. Gledate u svoj rad ponosno sa smeškom. Spremni ste da otvorite tu bocu vina kao nagradu i proslavite još jedan odličan rad u nizu koji će doprineti vašoj karijeri umetnika.

Ukoliko mislite da je gotovo, razmislite još jednom. Sigurna sam da je skoro svako kod svog omiljenog umetnika (kog verno stalkuje) uočio jednu magičnu stvarčicu koja se zove zaštitni lak (engl.varnish)

 

Sigurno ste se zapitali da li je lakiranje slike zaštitnim lakom ZAISTA neophodno?

Pa i ne baš. Akrilna boja je sama po sebi veoma postojana, pogotovo profesionalne boje. Dobro se drži kada su u pitanju UV zraci, prašina.

ALI, postoje razni benefiti koji će biti od koristi vašoj slici ukoliko je premažete lakom. Zato ipak bolje da sačekate sa tim vinom i usporite, pre nego što proglasite kraj.

Lak dolazi u sjajnoj, satenskoj ili mat finiš varijanti. Obično se držim sjajnog laka ali ću kada potrošim tu bočicu probati mat. Naravno, vi možda imate svoje preferencije, ali se upustite u eksperimentisanje pa vidite šta vam prija.

Možete mešati bilo koju od ovih vrsta lakova da biste dobili tačan finiš koji tražite, biće potrebno malo eksperimentisanja! Kako se koristi lak sam opisala u ovom postu.

Jedna stvar koju želim brzo da dodam je da ako želite da fotografišete svoju sliku, uradite to ODMAH – pre nego što bude lakirana. Lak će neizbežno izazvati odsjaj ako se na njega bljesne svetlost, što otežava fotografisanje. Uvek fotografišem svoje slike pre lakiranja. Pokušala sam da slikam slike nakon što su lakirane, i verujte mi, to je muka. Moguće je, ali za to je potrebno mnogo strpljenja, pokušaja i grešaka, a zauzima puno prostora na memorijskoj kartici vašeg fotoaparata. Pokušaja fotografisanja iz raznih perspektiva.

Koji su onda stvarni benefiti lakiranja slike?

1. Pomaže u produbljivanju ili zasićenju boja na platnu

Ukoliko bih morala da izdvojim samo jedan razlog zbog čega volim lakiranje slike i preporučujem svima, onda bi to bio ovaj razlog.

Lakiranje stvara dublju, bogatiju verziju boje obojenog akrila koji se nalazi na platnu. A ako je to nešto što želite da uradite sa svojim radom, onda bi lakiranje trebalo smatrati opcijom koju ćete uvrstiti u vašu svakodnevnu rutinu slikanja.

Ali, ako ste pažljivo napravili svoju boju da izgleda na određeni način, i plašite se da bi dodirivanje laka moglo negativno da promeni rad, onda nemojte koristiti lak.

Uostalom, ukoliko niste sigurni – uvek možete eksperimentisati i oprobati lakiranje na nekom radu koji ne planirate da prodajete ili izlažete. Ili jednostavno nanesite manju količinu boje na platno, i pređite lakom. Vidite kako se boja ponaša i izgleda. Primetićete kako je boja vibrantnija i dolazi do izražaja.

To će vam pomoći pre finalnog lakiranja nekog bitnijeg rada, tako da možete biti sigurni u svoju odluku.

2. Sprečava nakupljanje prljavštine i UV prodiranje

Kada se akrilna boja osuši, može se činiti da je sama površina super glatka. Međutim, to ne može biti dalje od istine. Osušena akrilna boja, topološki gledano, je zapravo veoma neravna, sa puno izbočina i udubljenja zbog toga što boja prodire u pukotine na platnu ili bilo koju neravnu površinu na kojoj leži. Da ne spominjem da vaši potezi četkicom vole da ostavljaju male udubine tu i tamo. Ova neravna površina je savršen mali dom za prljavštinu i prašinu i čini veoma izazovno iskustvo čišćenja.

Kada se lak koristi na slici, nanosi se premaz koji izjednačava površine, popunjavajući sve super sitne izbočine i pukotine na površini vaše slike. Ovo će se pokazati od velike pomoći u godinama koje dolaze jer možete jednostavno koristiti vlažnu krpu da obrišete i očistite površinu sa laka, vaša slika će izgledati kao nova.

Pored toga, lak može pomoći u usporavanju degradacije boje vaših akrilnih slika usled izlaganja UV svetlu. Naravno, ako slikate u svesci (engl. Sketchbook) ili taj rad retko vidi svetlo dana, onda lakiranje nije toliko bitno. Ali većina nas volimo da vidimo ili prodajemo svoje slike u najboljem svetlu da bi svet uživao u njima tako da je dobra stvar osigurati slike da mogu da traju decenijama, a da ne izgube živost boja posle par godina.

Dodala bih da smatram da je lakiranje slika ukoliko ih prodajete – obavezno. Jer na taj način vaš kupac će moći da uživa u lepotama vašeg rada, čak i generacije kasnije koje dolaze. Sigurno ne bismo voleli da naš kupac da ogromnu količinu novca na našu sliku i da boja izbledi posle nekog vremena. Slike su investicija za dušu.

Uzmimo za primer Mona Lizu koja je naslikana pre više od 500 godina. Pošto je portret toliko cenjen, redovno je lakiran radi očuvanja. Stari lak bi postao zamućen pa je dodat novi sloj da se vrati transparentnost.

Why is Mona Lisa not cleaned

Mona Lisa survived

3. Produžuje životni vek vaše slike

Kao i sve fizičke stvari u životu, ništa ne traje večno.

Koliko god mrzili da to priznamo, sati koje smo ulili u sliku mogu biti izgubljeni degradacijom i vremenom koji teče. Osim toga, kada slika ostane nezaštićena, pokušaj da se očisti ili dodirne može naškoditi.

Lak može pomoći da se produži životni vek vaših slika, velikim delom zato što se boja bolje čuva i pomaže u stvaranju malo ili nimalo smetnji kada je u pitanju čišćenje i održavanje. U suštini, što manje morate da dodirujete originalni deo same slike, to će slika biti duža i otpornija.

Drugi način da razmišljate o tome je sledeći: ako imate sliku u svojoj porodici dugo vremena i želite da je vratite u prvobitno stanje živopisnosti, imali biste mnogo veći uspeh da je slika bila lakirana u odnosu da nije. Ako želite tu opciju restauracije u bilo kom trenutku, onda ćete želeti da razmislite o korišćenju laka.

Što se tiče čišćenja i održavanja slike preporučujem vam sledeće:

  • Pre čišćenja slike proverite ima li slika lak na sebi. Meni se desilo da slika koju smo davno kupili nema lak, i pri čišćenju ostao je rozi trag na slici koji i dan danas stoji.
  • Ukoliko ste razmišljali da otklonite stari sloj laka – možda bolje da to prepustite profesionalcu ili ukoliko niste u mogućnosti – probate to na staroj slici i uradite test skidanje. Postoje hemikalije koje su specijalno namenjene za otklanjanje laka sa slike, tzv. otklanjivač laka (engl. Varnish remover)

4. Stvara ujednačen sjaj na celoj površini

Da li ste ikada videli nedostatke na površini vaše slike? Kao da neke oblasti izgledaju sjajnije od drugih, bilo zato što ste ponovo naneli drugi sloj boje negde koji je možda bio sjajniji od drugog sloja boje? Ukratko, bez obzira na to kako okrećete svoje platno, primetićete neravnotežu refleksije svetlosti i to vam pomalo smeta.

U ovoj situaciji, lak moze da pomogne.

Dodavanje sloja laka može izjednačiti refleksiju površine, dajući vašem oku lepše iskustvo gledanja. Ako je to ono što želite da postignete, verovatno ćete želeti da lakirate vašu sliku.

 

Sada dolazi bitno pitanje: koju vrstu laka izabrati?

Kada je u pitanju izbor različitih sjajnih lakova, postoje 3 velika kandidata: sjajni, mat i satenski.

Svaki od njih ima svoje prednosti i mane u pogledu ukupne estetike slikanja.

Evo i primer, sigurno primećujete razliku.

Vrste laka

Različiti tonovi na crnoj boji – foto izvor willkempartschool.com

Lak sa sjajem

Sjajni lak, kao što ime sugeriše, daje vašim slikama sjajniji finiš – slično onome što biste obično videli u časopisima. Ima više refleksije svetlosti, boje više „iskaču“, a tamne boje poput crne su pojačane. U suštini, ako želite da napravite više kontrasta u svojim bojama i ne volite posebno kako vaše boje izgledaju mat, onda je nanošenje sjajnog laka odlično rešenje.

Mat lak

Mat lak daje praktično suprotan efekat od sjajnog laka. Sadrži belo sredstvo za matiranje koje kada se osuši stvara glatku, manje reflektujuću površinu. Za razliku od sjajnog laka, mat lakovi se ne suše potpuno providno i mogu da izravnaju vaše boje do malo tamnijeg sjaja; na primer, tamne boje kao što je crna će izgledati malo zasivljenije, zahvaljujući ne tako providnom belom sredstvu za matiranje. Još jednom, ako je to vaša opšta namera ili vam zaista ne smeta, onda da, mat lak je za vas.

Satenski lak

I na kraju, ali ne i manje važno, satenski lak je sjajan lak koji mnogi umetnici vole da koriste – uglavnom zato što nije tako sjajan i drzak kao sjajni lak, ali nije tako mat kao mat lak. Lepo stoji između dva sjaja. Vaše boje neće biti u kontrastu, međutim, neće izgledati ni prigušeno. U stvari, neki umetnici navode da dodavanje satenskog laka slikama dodaje taj pozitivan vibe.

 

Ukoliko i dalje niste za ideju lakiranja slike lakom, koje su druge alternative?

Imate 2 opcije:

  • Akrilni zaptivač aka. Acrylic sealer – Korišćenje akrilnih zaptivača može pomoći da se popune sitne rupe i pukotine u vašoj akrilnoj slici i spreči nakupljanje prljavštine. Osim toga, zaptivanje može pomoći u zaštiti boja od direktnog izlaganja UV zračenju, pomažući da boje traju duže nego što bi ako su prepuštene same sebi bez ikakve zaštite.
  • Druga alternativa je da ne koristite ni jedan medijum, već ostavite sliku takvu kakva je. Nije striktno pravilo da baš morate lakirati sliku. Odluka je na vama. Ja lično preferiram lakiranje jer sam na taj način sigurna da su mi radovi zaštićeni i da će trajati i trajati.

Ali ostavite ”golu” sliku, osušeni akril može trajati generaciju ili dve, posebno ako imate kvalitetnu boju. Možda se usput skupi nešto prljavštine, što može biti izazov za čišćenje, ali ako volite takav izgled, onda preskočite lak.

 

Kako biti siguran/na je li lak za tebe?

Uradite jedan test sigurnosti. Predlažem da uzmete test sliku i oprobate u malom ćošku slike lak po vašoj želji.

Kada se lak osuši (što obično traje 1-2 dana), pogledajte kako vam slika izgleda. Ako apsolutno mrzite efekat ili više volite jedan sjaj u odnosu na drugi, onda ste spremni da donesete odluku koji je lak za vas.

 

Koji lak koristim ja?

Par puta sam dobila ovo pitanje u vezi mojih slika, i moram iskreno odgovoriti da lakiram svaku svoju sliku. Bilo da je slika za klijenta, prijatelja ili za moj dom.

Slika laka

Međutim, kada je u pitanju narudžbina ili bilo koje slike koje prodajem, dodajem sjajni lak u bočici da pomognem zaptivanje boje. Ako klijentu ili kupcu poklanjam sliku, pretpostavljam da žele da im ta slika traje generacijama.

Preferiram da lakiram sve svoje slike.

Sve u svemu, nadam se da će vam ovo pomoći da donesete odluku kada budete razmišljali da li da lakirate vašu sledeću sliku.

I da, ne zaboravite da otvorite to vino!

 

Šta mislite o lakovima? Da li su oni neophodni? Koji su vam omiljeni?

Komentarišite i podelite vaše mišljenje sa ostalima!

 

Da li ste uživali u ovom blog postu?

Ako imate dodatnih pitanja o laku za slike, pišite mi na moj email art@jovanalipovac.com.

Ako želite da dobijate obaveštenja o narednim postovima koji će se ticati umetnosti, galerija, poznatih svetskih umetnika i raznih saveta kako da slikate, pridružite se mojoj email listi. Bićete prvi koji će saznati specijalne ponude koje imam za Vas.

 

Hvala na čitanju!

Hvala što ste izdvojili vreme za čitanje ovog blog posta. Cenim to! Slobodno ga podelite sa prijateljima. Ako želite još slikarskih saveta, nastavite da pratite blog i prijavite se na newsletter.

Uživajte u umetnosti i srećno slikanje!

Pin It on Pinterest